Den litterære kunst er skrøbelig som al anden kunst. Den er usikker, fintfølende og famlende. For kunst er menneskelig. Den er fuld af følelser, oplevelser, forståelser og prøvelser. Den er indtryk og udtryk.

Frem for alt: Kunst er uperfekt. Der findes ingen perfekt kunst, ingen perfekt roman eller digtsamling. For vi har ingen ting at holde det op i mod, ingenting at måle efter. Tværtimod, det uperfekte er kunsten.

Kunsten er subjektiv og har rigtig meget at gøre med, hvor vi hver især er henne i vores liv, hvor vores bevidsthedsniveau befinder sig.

Men kunsten indeholder sublime øjeblikke, hvor alt går op i en højere enhed, hvor indtryk og udtryk nærmest eksploderer.

I en forståelse.

I en følelse.

I en omfavnelse af bevidstheden om, at man ikke den eneste.

I en sansemætning.

I mening,  ja  ja  ja. Med livet. Med kærligheden. Med alting.

De sublime øjeblikke er som lykken. Ingen af delene skal være der hele tiden, for så er vi ikke i stand til at føle dem. Så neutraliseres de. De står frem som fikspunkter, som stjerner fordi de er sjældne og særlige. Vi kan ikke klare berøring, hvis vi berøres hele tiden. Vi kan ikke glæde os, hvis vi ikke oplever modgang en gang i mellem.

Derfor er det så vigtigt at give slip, når du skriver. Og tro på, at det der kommer er rigtigt. For der er jo ikke noget forkert. Og det er ikke alt nedfældet, der skal være sublimt. Alt skal ikke stikke ud. Der skal være mentale pauser og stille øjeblikke, der skal være passager, som er menneskelige og let forståelige, der skal være steder i teksten, som bygger op til noget større.

Vær ikke bange! Det er meningen, at det skal være usikkert. Det er det indre, der krænges ud.

Og hvem kan gøre det uden at famle, uden at tvivle? Hvem kan gøre det, og så selv forstå det? Og hvem gider egentligt noget, der er perfekt?


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>