Dette blogindlæg handler om visualisering i skrivekunsten. Om forestillingsevnens magi og om, hvordan det at skrive i virkeligheden handler om at være god til at se. Sidst i blogindlægget får du en lille øvelse, som forhåbentligt gør dig bedre til at huske og fange alle detaljerne i det, du ser.

Visualisering handler om at se

Visualisering handler om at se

At gøre ord virkelige

Når ord skal blive til virkelighed for en læser, handler det i bund og grund for forfatteren om at se verden og gengive den, så den resonerer med læseren. Men først når man sidder og skriver, bliver man opmærksom på, hvor lidt vi i virkeligheden ser, når vi ser. Hvor få detaljer, vi tager med os.

Forestillingsevnens magi

At forestille sig noget, gør vi alle indimellem, men det er som om, vi glemmer at bruge den jo ældre, vi bliver. Tænk bare på, hvordan børn forestiller sig ting hele tiden. Men bøger opstår af forestillingsevne, lige som kunst, musik, film og mange andre vigtige ting i vores liv. Og tænk, hvor fattigt vores liv ville være, hvis ikke vi havde bøger og kunst. Når vi glemmer magiens eksistens eller reducerer den til noget barnligt, så indskrænker vi vores oplevelser i verden. Vores verden bliver simpelthen mindre.

Jeg tror, at forestillingsevnen kan hjælpe os med to primære ting:

  1. Jo bedre vi er til at forestille os et resultat, jo bedre kan vi lave det “rigtigt”, så resultatet bliver succesfyldt.
  2. Det, at vi bruger tid til at forestille os et resultat, betyder, at vi nemmere når det – simpelthen fordi vi tror på det.

Visualisering

Visualisering handler om at kalde billeder frem i sin bevidsthed. Det er egentligt såre enkelt. Prøv fx at genkalde dig din morgenmad. Se billedet i så mange detaljer, du kan. Visualiser bestikket, tallerkenen, glasset eller koppen. Hvordan så det ud. Forestil dig, hvordan madens tekstur var, farven på den, duften smagen. Kan du se måltidet for dit indre blik? Måske kan du næsten smage det igen?

Hvis du har succes med at visualisere din morgenmad, så prøv også at koble følelser på. Hvordan havde du det med din morgenmad? Hvordan havde du det i det hele taget her til morgen? Hvilke forventninger havde du til dagen? Og videre i den dur.

Øvelse: Luk øjnene og se

Når du skriver, kan du træne dig selv i at få en højere detaljeringsgrad i dine observationer. Tag et sted hen som kunne være setting til noget, du skriver. Kig godt på stedet, indtag alle detaljer, snus ind og fornem duften af stedet, brug alle dine sanser, lyt, mærk, ja smag på stedet. Luk så øjnene og genkald dig billedet. Brug din visualiseringsevne og genkald dig alt, hvad du så. Hvis ikke billedet står klart, så åbn øjnene igen og kig en ekstra gang. Mærk også efter, hvad du føler lige nu i situationen, for det hjælper dig til at kunne genkalde billedet senere. Mærk, hvordan din krop har det, for den husker også.

Når du har billedet på plads, lagrer du det og kalder det frem senere, når du skal skrive. Øv dig i visualisering, så ofte du kan. I hverdagssituationer, når du går en tur, når du er sammen med andre. Husk også at visualisere med din følesans. Og læg mærke til, hvordan du gradvist bliver bedre og bedre til det. Jeg tror, du vil opleve det som en stor gevinst i din skrivning.

Senere kan du vende øvelsen om: Når du gerne vil beskrive en bestemt følelse eller tilstand, kan du visualisere en situation frem, som skaber netop denne følelse. Og pludselig begynder verden at hænge meget bedre sammen for dig, når du skriver. For når alt kommer til alt, handler det jo altid om årsag og virkning.

Tilbage er kun at sige god fornøjelse med dine daglige øvelser i visualisering. Jeg håber, du vil tage det meget alvorligt. Og til dem, der ikke skriver: Visualiser alligevel og træn jeres forestillingsevne, som er så vigtig i så mange sammenhænge i dag.

 


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>